BAHAN-BAHAN
1 Kilo daging
100 gula merah atau gerek
Kicap pekat
3 batang serai I dikisar
1 inci lengkuas Idikisar
3 ulas bawang putihI dikisar
5 ulas bawang merah I dikisar
15 tangkai cili kering I dikisar
150 gm kismis hitam I direndam dan kisar
30 gm kerisik
BAHAN TUMIS
2 biji buah keras I diketuk
1 batang kayu manis
1 kuntum buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 ulas bawang merahI dihiris
100 gm rempah kurma
Minyak masak
CARA MEYEDIAKANNYA
1.Perapkan daging dengan kicap pekat dan gula merah selama setengah jam
2.Panaskan minyak tumis bahan tumis hinggga naik bau,kemudian masukan bahan kisar hingga pecah minyak .
3.Seterusnya masukan daging yang telah diperap tadi masak hingga daging empuk kismis , akhirnya masukkan kerisik . perasakan dengan garam.
5 ulasan:
assalamualaikum, minta izin cuba resepi n c&p resepinya ya. t.kasih.
assalamualaikum, minta izin cuba resepi n c&p resepinya ya. t.kasih.
Salam puan. Sy dah cuba resepi ni 2 kali tp sy ganti gula merah dgn gula apong dan kicap pekat karamel. Kismis sy ganti dgn prunes. Sy guna 1 paket kecil shj rempah kurma tu sbb 100gm tu tlalu byk, puan. Resepi ni boleh masak utk 2 kilo atau lebih dgg sbb kuahnya byk. Slps buat adjustmt n modify tu mmg sedap!
Salam puan. Sy dah cuba resepi ni 2 kali tp sy ganti gula merah dgn gula apong dan kicap pekat karamel. Kismis sy ganti dgn prunes. Sy guna 1 paket kecil shj rempah kurma tu sbb 100gm tu tlalu byk, puan. Resepi ni boleh masak utk 2 kilo atau lebih dgg sbb kuahnya byk. Slps buat adjustmt n modify tu mmg sedap!
Catat Ulasan