Pages

Khamis, 10 Februari 2011

AYAM MASAK MERAH


BAHAN -BAHAN
½ ekor ayamI dipotong lapan
300 gm cili boh
250 gm sos Kimball
150gm tomato puri
5 batang serai  I   dikisar
3 biji bawang besar I dikisar
100 gm halia I dikisar
50gm buah keras
1 biji bawang besar  I dipotong bulat
2 biji cili merah I dihiris memanjang
Gula secukupnya

CARA MENYEDIAKAN
1.Ayam digoreng separuh masak dan ketepikan
2.Panaskan minyak dalam kuali tumis bahan kisar hingga wangi
3.Masukan cili boh masak hingga naik minyak
4.masukan cili sos,buah keras kacau rata
5.Perasakan dengan garam dan gula.
7.kemudian masukan bawang dan cili merah dipotong tadi.
8.Angkat dan sedia untuk di hidang.








TERESEK   UDANG
BAHAN BAHAN
500gm Idibuang kulit
250ml santan pekat
5 ulas bawang merah I dikisar
3 ulas bawang putih Idikisar
2 batang serai Idikisar
2 sudu makan sebuk jintan manis
2 sudu makan serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumi

Cara membuatnya
1.Panaskan minyak dan tumis bahan bahan yang dikisar hingga garaing dan naik bau.
2.Masukan jintan manis,jintan putih dan sebuk kuyit.Masak hingga naik baud an pecah minyak.
3Masukan air dan santan
4.keudian masukan udang,masak hingga pekat dan suaikan dengan garam dan gula.











0 ulasan:

Catat Ulasan