Pages

Khamis, 10 Februari 2011

IKAN MASAK KARI



BAHAN BAHAN
500gm ikan  sederhana tenggiri kurau
60gmI2 sudu makan rempah kari yang dibancuh dengan santan cair.
10gm ½ sudu teh halba
10gm Isatu tangkai daun kari
30gmI 3 sudu makan minyak
300ml I santan ½ cawan santan
70gm bendiI5 biji bendi
1 biji tomato dibelah empat
Garam
30gm assam jawa
50 ml ¼ cawan air
BAHAN DIHIRIS
10gm (7cm)halia
60gm(8 ulas bawang merah)
40gm (6 ulas)bawang putih

CARA MEYEDIKANNYA
1.Panaskan minyak
2.Tumis halba dan biji sawi seketika
3.Masukan bawang merah,bawang putih Halia yang dihiris bersama daun kari
4.Masukan rempah kari,biarkan hingga pecah minyak.biarkan mendidih
5.Kemudiaan masukan air assam jawa,biarkan mendidih
6.Masukan santan,bila mendidih masukan bendi dan tomato
7.Masukan garam secukupnya.
8.Biarkan mendidih seketika angkat dan dihidangkan.


0 ulasan:

Catat Ulasan