Pages

Khamis, 10 Februari 2011

UDANG MASAK RENDANG PEDAS


BAHAN- BAHAN
300 gm udang kertas I buang kulit
200 gm cili merah
30 gm cili padi
2 labu bawang besar
5 ulas bawang  putih
2 cm halia tua
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
4 batang serai I di ketuk
500 gm pati santan
30 gm kelapa parut
125 ml minyak masak
Garam secukup rasa
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit

CARA MENYEDIAKANNYA
1.Bahan di kisar di gaul dalan satu bekas
2.Panaskan minyak dalam kuali masukan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak kemudian masukan pati santan asam gelugur dan garam secukup rasa
3.Masukan udang dan dikacau hingga masak.
4.Masukan kerisik dan daun kunyit,rendangdi atas api yang sederhana kering.


0 ulasan:

Catat Ulasan