Pages

Khamis, 10 Februari 2011

AYAM RENDANG PEDAS



BAHAN –BAHAN
1 ekor ayam I di potong sederhana
40 batang cili kering I dikisar
1 ketul halia I dikisar
6 batang serai I dikisar
300gm bawang putih I di kisar
400gm bawang merah I dikisar
1 ketul lengkuas I dikisar
1 sudu teh serbuk kunyit
250 ml santan kelapa
3 helai daun kunyit I di hiris nipis
5 helai daun limau purut I dihiris nipis

CARA MENYEDIKANNYA
1.Kisar bahan bahan kisar sehingga sederhana lumat.
2.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi
3.Setelah garing masukan ayam santan kelapa masak  hingga pekat
4.Akhir sekali ,masukan daun limau purut ,daun kunyit dan kacau biarkan mendidih dan
bolehlah di hidangkan.










0 ulasan:

Catat Ulasan