Pages

Khamis, 10 Februari 2011

AYAM MASAK SANTAN BERLADA



BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam di potong lapan
500 ml santan
2 helai daun kunyit
1 sudu serbuk kunyit
Minyak untuk mem
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
250gm cili
kering I dikisar
100gm bawang besar
50gm bawang putih
50gm halia
50gm serai
1 inci lengkuas
8 biji buah keras

CARA MENYEDIKANNYA
1.Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis.Biarkan hingga naik bau.
2.Apabila naik bau masukan bahan kisar dan biarkan hingga garing
3.Masukan santan ayam dan  serbuk kunyit
4.Biarkan kuah mendidih dan angkat setelah kuah benar-benar pekat.






0 ulasan:

Catat Ulasan