Pages

Khamis, 10 Februari 2011

DAGING HITAM MANIS


BAHAN-BAHAN
400 gm daging lembu I dipotong kiub.
15 biji cili kering Idimesin halus
10 ulas bawang merah I dimesin halus
2 cn haliaI di mesin halus
4 ulas bawang putih
1 sudu teh sebuk jintan manis Idikisar
1 sudu teh jintan putih Idikisar
1 sudu teh ketumbar Idikisat
2cm lengkuas hidup I dikisar
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan gula
Garam secukupnya
CARA MENYEDIKANNYA
1.Rebus daging seketika
2,Tumis bahan kisar bersama dengan jintan putih,jintan manis dan ketumbar
3.Masukan sedikit air rebusan daging kicap pekat dan masukan daging.
4,Biarkan beberapa minit sehingga kuah menjadi pekat,masukan pula air assam jawa ,gula dan garam secukupnya,


0 ulasan:

Catat Ulasan