Pages

Khamis, 10 Februari 2011

DAGING RENDANG MAMAK



DAGING RENDANG MAMAK

BAHAN BAHAN
500 gm daging  Idihiris nipis direbus dan ditos 
5 biji bawang besat
5 batang serai
10 biji  bawang merah I dihiris halus
50 gm halia I dihiris halus
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
100 gm rempah daging
100gm cili boh
Kicap pekat secukupnya
Garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKANNYA
1.Panaskan minyak bawang merah, halia, bawang merah ,kulit kayu manis buah pelaga dan daun kari
2.kemudian masukan bawang besar, serai yang dikisar tadi  kacau rata hingga naik bau
3.kemudian masukan rempah kari daging , cili boh dan kicap pekat
5.Perasakan dengan garam.
6.Angkat dan sedia untuk di hidang.



0 ulasan:

Catat Ulasan