Pages

Khamis, 10 Februari 2011

TOMYAM CAMPUR


BAHAN -BAHAN
100gm sotong
100gm udang
300gm ayam
1 labu bawang besar
5 helai daun limau purut
4 hirisan lengkuas
6 batang serai Idititik
7 tangkai cili padi I ketuk
1 sudu besar sos tomato
100gm lobak merah
50gm bunga kobis
50gm Putik jagung
4 biji limau nipis

BAHAN BAHAN PES TOMYAM
8 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
3cm belacan

PES TOMYAM
Goreng kesemua bahan diatas hingga naik baud an bawang kuning
Kemudian kisar lumat
CARA MENYEDIKANNYA
1.Panaskan setengah liter air,masukan serai,sos tomato, lengkuas,dukan aun limau purut dan pes biatkan mendidih.
2.Masukan ayam.sotong,udang,bubuh sedikit garam dan gula.
3.Masukan bawang besar hiris cili padi,biar mendidih lagi.,
4.Akhirnya masukan lobak merah ,putik jagung dan bunga kubis kemudaian tuangkan air limau nipis.


0 ulasan:

Catat Ulasan