Khamis, 10 Februari 2011

SOTONG MASAK PAPRIK



BAHAN BAHAN
3 Ekor sotong putih
1 sudu sos tomato
1 sudu cili sos
1 sudu sos tiram
1 sudu  kicap
2 batang kacang panjang Ipotong 2 inci
1 biji bawang besar hiris
Satu batang serai I dititik
2 helai daun limau purut
1 batang lobak merah Ihiris memanjang
Garam dan serbuk perasa secukupnya

CARA MENYEDIAKANYA

1.Rebus sotong separuh masak
2.Panaskan minyak,tumis bawang besar,serai,daun limau purut sehingga wangi
3.Masukan sos tiram,cili,tomato,kicap pekat.kacau sos hingga menjadi pekat.
4.Masukan sotong ,lobak merah dan kacang panjang.
5.Akhirnya masukan garam secukup rasa.





0 ulasan:

Catat Ulasan