Pages

Khamis, 10 Februari 2011

GULAI KEPALA IKAN MERAH


BAHAN – BAHAN
1  kepala ikan merah di bersihkan
3 cawan santan kelapa
8 tngkai cili padi I di kisar
6 ulas bawang merahI di kisar
3 ulas bawang putih I di kisar
3 cm halia I dukisar
3cm lengkuas I dikisar
3 cm kunyit hidup I dikisar
2 batang serai I dititik
8 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
½ cawan air assam jawa
1 biji limau nipis
Garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKANNYA
1.Masukkan kesemua bahan kisar  bersama santan.
2.Gunakan api sederhana dan sentiasa kacau kuah supaya tidak pecah minyak
3.Setelah mengelegak masukan kepala ikan dan sera
4 kacau perlahan lahan
5.Akhirnaya masukan daun kunyit , daun limau purut,air assam jawa dan perahkan limau nipis,dan garam.
6.Setelah masak angkat dan sedia di hidangkan.



0 ulasan:

Catat Ulasan