Khamis, 10 Februari 2011

DAGING MASAK HITAM SARAWAK


BAHAN-BAHAN
1 Kilo daging
100 gula merah atau gerek
Kicap pekat
3 batang serai I dikisar
1 inci lengkuas Idikisar
3 ulas bawang putihI dikisar
5 ulas bawang merah I dikisar
15 tangkai cili kering I dikisar
150 gm kismis hitam I direndam dan kisar
30 gm kerisik

BAHAN TUMIS
2 biji buah keras I diketuk
1 batang kayu manis
1 kuntum buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 ulas   bawang merahI dihiris
100 gm rempah kurma
Minyak masak

CARA MEYEDIAKANNYA
1.Perapkan daging dengan kicap pekat dan gula merah selama setengah jam
2.Panaskan minyak tumis bahan tumis  hinggga naik bau,kemudian masukan bahan kisar hingga pecah minyak .
3.Seterusnya masukan daging yang telah diperap tadi  masak hingga daging empuk kismis , akhirnya masukkan kerisik . perasakan dengan garam.

5 ulasan:

anis berkata...

assalamualaikum, minta izin cuba resepi n c&p resepinya ya. t.kasih.

anis berkata...

assalamualaikum, minta izin cuba resepi n c&p resepinya ya. t.kasih.

La Senora berkata...

Salam puan. Sy dah cuba resepi ni 2 kali tp sy ganti gula merah dgn gula apong dan kicap pekat karamel. Kismis sy ganti dgn prunes. Sy guna 1 paket kecil shj rempah kurma tu sbb 100gm tu tlalu byk, puan. Resepi ni boleh masak utk 2 kilo atau lebih dgg sbb kuahnya byk. Slps buat adjustmt n modify tu mmg sedap!

La Senora berkata...

Salam puan. Sy dah cuba resepi ni 2 kali tp sy ganti gula merah dgn gula apong dan kicap pekat karamel. Kismis sy ganti dgn prunes. Sy guna 1 paket kecil shj rempah kurma tu sbb 100gm tu tlalu byk, puan. Resepi ni boleh masak utk 2 kilo atau lebih dgg sbb kuahnya byk. Slps buat adjustmt n modify tu mmg sedap!

Adzrul Izwan berkata...

kalau tukar serbuk kurma ke kari boleh tak?

Catat Ulasan